Preskocit navigáciu

Jazdci 2. jazdeckého pluku SIBÍRSKY sa pýšia vlastnou zástavou


Jazdci 2. jazdeckého pluku SIBÍRSKY sa pýšia vlastnou zástavou

Príslušníci 2. jazdeckého pluku SIBÍRSKY, v historických uniformách so šabľou a píkou v sedlách koní, si v utorok 14. apríla na slávnostnom nástupe v areáli Ministerstva obrany SR, z rúk prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Gajdoša, prevzali repliku historickej vojenskej zástavy – gonfanon.

Za účasti veliteľa sídla prezidenta SR plukovníka Norberta Kádeka a riaditeľa Vojenského historického ústavu plukovníka Miloslava Čaploviča, generálporučík Gajdoš, po prevzatí hlásenia od veliteľa historického 2. jazdeckého pluku SIBÍRSKY podplukovníka v.v. Dušana Majerčíka, vykonal prehliadku symbolickej jednotky. Spoločne potom, aj s veliteľom pluku, symbolicky vtĺkli štyri klince do žrde zástavy. Následne zástavu požehnal vojenský duchovný.

Na slávnostnom nástupe sa objavili aj repliky historických vojenských zástav československých légií a plukov československej armády z rokov 1918 – 1939, ako aj bojové zástavy vojenských útvarov a zväzkov súčasných OS SR. Záver nástupu patril slávnostnému defilé pluku v sedlách koní.

Zástava pluku československých légií patrila medzi najcennejšie symboly a predstavovala pre legionárov symbol cti, statočnosti a bojovej slávy. Preto odovzdávanie zástavy patrilo medzi najvýznamnejšie udalosti v živote legionárov po samotnom sformovaní pluku.

Klub vojenskej histórie – 2. jazdecký pluk SIBÍRSKY vznikol v roku 2013 a je členom Československej obce legionárskej Jednoty Valtice a pôsobí v rámci Posádkového klubu Bratislava.

Pluk československých légií – 2. jazdecký pluk SIBÍRSKY vznikol 4. októbra 1918 v ruskom Jekaterinburgu s hlavnou úlohou posilnenia údernej sily československých légií v Rusku a odhodlania naplniť myšlienky generála M. R. Štefánika k vzniku samostatného štátu. Klub vojenskej histórie – 2. jazdecký pluk SIBÍRSKY nadväzuje, oživuje a rozvíja historické tradície československých légií v Rusku. Jeho hlavné poslanie spočíva nielen v symbolickej rovine, ale aj v úsilí, pokiaľ možno, čo najreálnejšie, priblížiť výstroj, výzbroj a vybavenie príslušníkov pluku SIBÍRSKY.


IIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: OOd NGŠ, VHÚ , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 17.04.2015
Čítanosť: 6625
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share