Preskocit navigáciu

Na pamäť účastníkom západného odboja


Na pamäť účastníkom západného odboja

Na medzinárodnom vojenskom cintoríne v Brookwoode pri Londýne sa 6. mája 2012 konala pietna spomienka pri príležitosti 67. výročia konca 2. svetovej vojny. Podujatie organizovalo Združenie letcov slobodného Československa v súčinnosti s Úradmi pridelencov obrany Slovenskej republiky a Českej republiky.

V československej časti cintorína pri hroboch 45 českých a slovenských letcov a pri pamätníku, ktorý tu stojí na ich počesť, privítal prítomných vojnový veterán a predseda združenia Zväzu letcov slobodného Československa plk. v. v. Arnošt Polák. S príhovormi vystúpili aj náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky generál Vlastimil Picek, pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a pridelenec obrany SR plukovník Vladimír Samek.

Pridelenec obrany SR vo svojom prejave pripomenul podiel Slovákov a Čechov na vytváraní západného protinacistického odboja. Patria k nemu vytvorenie 1. čs. pechotnej divízie vo Francúzsku, účasť čs. vojakov v bojových operáciách na Blízkom východe a v severnej Afrike, vytvorenie 1. čs. brigády v Cholmondeley Park v Británii, vytvorenie čs. leteckých jednotiek v RAF a účasť čs. pilotov v Bitke o Britániu. Súčasťou západného odboja je aj špeciálny výcvik výsadkárov, operácie Special Operation Executive, operácia Antropoid či vylodenie v Normandii a boje 1. čs. obrnenej brigády o pevnosť Dunkerque.
Plukovník Vladimír Samek vo svojom príhovore zdôraznil potrebu uchovania historického odkazu spoločného boja Slovákov a Čechov v západnom odboji za demokratické hodnoty a budúcnosť nových generácií. Tento odkaz je veľmi dôležitý aj vzhľadom na mimoriadne dobré vzťahy slovenských a českých ozbrojených síl v súčasnosti.

V závere slávnosti generál Vlastimil Picek vyznamenal dvoch prítomných veteránov Záslužným krížom a Pamätnou medailou. Generál Picek vyznamenal aj generálmajora v.v. Ivana Schwarza, rodáka z Bytče. I. Schwarz sa však kvôli zdravotnému stavu na slávnosti zúčastniť nemohol. Je pritom posledným žijúcim slovenským účastníkom bojov o Britániu, ktorý pochádza zo Slovenska. Bol príslušníkom 211. čs. bombardovacej perute RAF a podieľal sa na jej najväčšom úspechu. 27. 12. 1943 bol ako horný strelec súčasťou posádky bombardéra Liberator GR.Mk. V BZ796 (H), ktorá potopila ozbrojenú nemeckú obchodnú loď Alsterufer. Tá privážala do francúzskeho prístavu Bordeaux pre Nemcov strategický materiál z japonského Kobe.


Na pamäť účastníkom západného odbojaNa pamäť účastníkom západného odbojaNa pamäť účastníkom západného odboja

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: archív, Úrad vojenského pridelenca SR Londýn - Dátum: 09.05.2012
Čítanosť: 11902
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share